انگیزشی

هوش مصنوعی و چالش های پیش رو

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی و چالش های پیش رو

هوش مصنوعی

برای موفقیت خود و فرزندانمان از هیچ سعی و تلاشی دریغ نمی کنیم. و حاضریم تمام هزینه های مادی و معنوی آن را بپردازیم.

اما وقتی پس از سال ها درس خواندن و تلاش بی وقفه به روز موعود که می رسیم ، متوجه می شویم که شرایط زمان و مکان آنقدر تغییر کرده که دیگر تخصص ما محلی از اعراب ندارد و با یک نرم افزار ساده می توان بدون مراجعه به متخصصی که یک عمر وقت گذاشته ، به جواب رسید . اینجاست که تمام آرزوها و امیدهای ما به یکباره روی سر ما آوار می شود.
پس شمایی که الان مثلا می خواهی انتخاب رشته کنی  یا روی یک پروژه ای سرمایه گذاری کنی ، باید قبل از هر چیز قدرت پیش بینی وضعیت آن رشته و یا پروژه را در چند دهه آینده  داشته باشی. در غیر این صورت امکان دارد که کلا زندگی و سرمایه شما به یکباره نابود شود.
همانگونه که از عنوان مقاله مشخص است من در اینجا دارم از خطرات احتمالی و تهدید ها و فرصت های هوش مصنوعی صحبت می کنم ، که هم اکنون شروع شده و با سرعت نور در حال حرکت است و بسیار زودتر از آنچه پیش بینی می شد دنیا را به تسخیر خود در خواهد آورد. که اگر خود ما از هم اکنون برای آن برنامه ریزی نکنیم خود اولین قربانی آن خواهیم بود.
واضح است که اولین خطر این هوش مصنوعی از بین رفتن میلیون ها شغل و یا تغییرات ژرف در آنها خواهد بود.

به سه مثال شغلی زیر دقت کنید:

هوش مصنوعی
  • هوش مصنوعی : پزشکی

شمایی که می خواهی پزشکی بخوانی و عمر مفید زندگی خود را صرف آن بکنی ، از الان باید بدانی که چه رشته ای را باید بخوانی که هوش مصنوعی نتواند در آن رشته با شما رقابت کند.

مثلا شاید پرستاری و دندانپزشکی و جراحی و فیزیوتراپی ریسک کمتری داشته باشد ولی پزشکی عمومی چطور؟ همین الان درمان بسیاری از بیماری های عمومی از طریق یک جستجوی ساده در اینترنت قابل انجام است . دیگر نیازی به مراجعه به پزشک نیست و یا می توانید نتیجه آزمایش خون را به همراه سن، جنسیت، وزن و غیره را به هوش مصنوعی بدهید و بهترین نسخه پزشکی را دریافت کنید.

  • هوش مصنوعی : کامپیوتر

شاید تعجب بکنید اگر بگویم که خود مشاغل مرتبط با کامپیوتر اولین و بزرگترین قربانی این اختراع بشری خواهند بود !!

همانطور که در حوزه سیاست قول مشهوری وجود دارد که انقلاب فرزندان خود را می خورد من هم اینجا می گویم که هوش مصنوعی پدران و اجداد خود را بی رحمانه می بلعد. یعنی اگر کامپیوتر شما مشکل نرم افزاری داشته باشد همین هوش مصنوعی به راحتی مشکل را حل می کند .

در مورد مشکلات سخت افزاری نسل آینده کامپیوترها فقط از یک جزء متصل و یکپارچه تشکیل خواهد شد که یا اصولا خراب نمی شود و یا در صورت آسیب دیدن فیزیکی باید کلا تعویض گردد که خوب دیگر این وسط تعمیر کار موبایل و کامپیوتر و غیره به شکل امروزی معنا نخواهد داشت…

  • هوش مصنوعی : ترجمه

در این مقاله من دارم در مورد آینده نه چندان دور صحبت می کنم ، ولی زلزله و یا سونامی که  قرار است در آینده  در مقیاس بزرگ رخ دهد ،همین الان علائم آن به صورت جدی آشکار است.

من به فراخور شرایط خودم که تقریبا تمام عمرم را صرف یادگیری ده زبان مختلف کردم دوست دارم در اینجا به این مقوله بیشتر بپردازم و از زوایای گوناگون به این مسئله نگاه کنم. اصلا هدف از نوشتن این مقاله بیشتر بهانه ای بوده که این مسئله را واکاوی کنم و برنامه خود را برای تطابق و همزیستی با شرایط آینده بیان کنم.

در گذشته نه چندان دور مردم شدیدا وابسته به مترجم بودند و بدون آن حتی نمی توانستند از کشور و یا بعضا از شهر خود خارج شوند مگر اینکه خود به زبان مقصد آشنایی داشته باشند، ولی الان با کمک مترجم گوگل علی رغم تمام نقایصی که‌ دارد، آدم به راحتی می تواند به هر جای دنیا مسافرت کند و با اعتماد به نفس کار خود را انجام دهد.

خاطرم هست بار اول که به چین رفتم ، در کمال تعجب دیدم چینی ها عمدتا زبان انگلیسی بلد نیستند !! همین مترجم گوگل بهترین حامی و پشتیبان من بود.

یا همین الان ویراستارهای زبان انگلیسی با آمدن ویراستار گرامرلی  و  QuillBot.Com به راحتی و بسیار زیبا و حرفه ای می توانند متن انگلیسی و آلمانی خود را ویرایش کنند.
خوب وقتی که هم اکنون یک چنین امکانات شگفت انگیزی وجود دارد ،  بدیهی است که چند سال دیگر هوش مصنوعی چنان پیشرفتی می کند که به راحتی یک کتاب را که در گذشته چند سال صرف ترجمه آن می کردند . در چند دقیقه آن را حتی با کیفیت بهتری می تواند ترجمه کند و حتی خود نیز آن را ویرایش بکند و حالا در این میان شما که قصد داری با صرف کلی زمان و هزینه رشته مترجمی مکتوب زبان را انتخاب کنی باید ببینی که آیا می توانی در آینده از پس این هیولای مخوف بربیایید یا نه ):

هوش مصنوعی

راقم این سطور خود دغدغه چگونگی تعامل با هوش مصنوعی دارد. عامدانه گفتم تعامل چون تقابل راه به جایی نمی برد و چاره ای جز تعامل و همزیستی وجود ندارد.

مثلا مطمئن هستم هوش مصنوعی شاید یک مترجم خوب در نگارش باشد ولی هیچ وقت نمی تواند از طریق دهان من سخن بگوید. پس به جای آنکه روی ترجمه کتبی کار بکنم بیشتر تلاش می کنم مهارت های شفاهی خودم را تقویت کنم و از هوش مصنوعی که قرار است من را تهدید کند به عنوان یک فرصت استفاده بکنم و مهارت های زبانی خودم را تقویت بکنم. مثلا :

  • هر روز با او گپ و گفتگو کنم .
  • از او بخواهم غلط های من را اصلاح کند .
  • راه کاری به من ارائه دهد که بتوانم بر او چیره شوم. یعنی از خودش بر علیه خودش استفاده کنم و…

در اینجا می خواهم به یک نکته ظریف هم اشاره بکنم و آن هم این است که  : “انسان ها در آینده نزدیک بسیار تنهاتر از امروز خواهند شد و چنان با رفقای مجازی مصنوعی خود اخت می گیرند که ترجیح می دهند بیشتر با هوش مصنوعی درد و دل کنند تا آدم های واقعی” . تصور کنید که یک نفر خودش بتواند شخصیت دوست خود را چه از نظر جنسیت، سن و سال، زبان، احساسات و غیره انتخاب کند.

کسی که او را به خوبی درک می کند، خیانت نمی کند، رازدار است، دروغ نمی گوید و مطابق سلیقه و نیاز شما سخن می گوید خوب با وجود داشتن چنین دوستی دیگر شما لازم نیست با همکلاسی، همکار، همسایه و همشهری خودت درد و دل کنی. تازه حتی نیاز نیست بروی یک زبان خارجی یاد بگیری چون این دوست جدید به هر زبان که سخن بگویی ولو زبان اشاره به خوبی متوجه منظور شما می شود.
در دنیای هوش مصنوعی انسان ها هم به مانند مواد غذایی به دو دسته اکثریت مصنوعی و اقلیت ارگانیک تقسیم می شوند.

مصنوعی ها : مصنوعی ها همان کسانی هستند که هوش مصنوعی وجود آنها را تسخیر کرده و بدون آن هیچ و پوچ و خالی از هویت هستند.

ارگانیک ها :  ارگانیک ها که متاسفانه در اقلیت هستند ، کسانی هستند که برای هویت و فهم و شعور خودشان ارزش قائل هستند، می خواهند درون مایه و هویت مستقل داشته باشند و از اسارت و بندگی هوش مصنوعی خارج شوند و به خاطر همین شاید مجبور شوند از جامعه تصتعی کناره بگیرند ، به شهرک ها و دهکده هایی پناه ببرند که هوش مصنوعی به آن راهی نداشته باشد و مانند مردم قرن بیستم زندگی کنند. در عصر هوش تصنعی دیگر حریم خصوصی معنا ندارد و حتی آدم بدها می توانند بیشترین بهره را از آن ببرند و دنیا را تبدیل به یک جای بدتر و ناامن بکنند.

هوش مصنوعی

دنیایی که بر اساس هوش مصنوعی شکل گرفته باشد ، ممکن است با یک اشتباه هوش مصنوعی کل بشریت در معرض خطر و انقراض قرار بگیرد و هوش آن از بشر پیشی بگیرد تا جایی که بتواند انسان ها را به اسارت گرفته و آنها را نیست و نابود کند و خود میراث دار آنها بشود.

حالا به قول لسان غیب” عیبِ مِی جمله چو گفتی، هنرش نیز بگو”

قطعا دولت ها هر یک به سهم خود تلاش می کنند که با وضع قوانین  هوش مصنوعی را رام خویش کنند، ولی خوب همیشه یک عده هستند که به بهانه های مختلف ساز مخالف می زنند و زیر بار نمی روند ، حتی آدم بدها همیشه فرصت رخنه و نفوذ را دارند که بتوانند از زیر بار قانون فرار کنند ، و راه خود را در پیش بگیرند.

ولی با این وجود و با توجه به اینکه هوش مصنوعی جایگزین بسیاری از مشاغل می شود و از طرفی بیکاری معزل بزرگی برای دولت ها خواهد بود،  لذا می توان تصور کرد که دولت ها به جای اخراج نیروی کار به گونه ای شرایط را مدیریت کنند ; مثلا به جای پنج روز کار در هفته کارمندان تنها یک یا دو روز در هفته کار کنند، که نتیجه ایجابی این کار گسترش گردشگری و رونق این صنعت می باشد.

پس هر کس اگر مختصر سرمایه ای دارد می تواند آن را به این سمت سوق بدهد به خصوص در زمینه هتل داری و اسکان گردشگران و حتی بوم گردی.شغلی که به نظر در آینده به صورت حیرت آوری رشد تصاعدی خواهد داشت.
پس مخلص کلام آنکه اگر  شما از الان برای آینده خود قصد هر گونه سرمایه گذاری تحصیلی و مالی دارید ، می بایست تا آنجا که امکان دارد پیش بینی درستی از آینده داشته باشید تا سرمایه و عمرتان تلف نشود.

شاید امروز یک رشته و شغل خیلی خواهان داشته باشد و بسیار  پرکاربرد ولی باید دید آیا در آینده هوش مصنوعی می تواند آن را از دور خارج کند و یا نه و بر اساس آن بتوانیم تصمیم مناسب بگیریم.
سی سال پیش هیچ کس هرگز تصور نمی کرد اینترنت بتواند تحول خارق العاده ای در زندگی بشریت ایجاد کند، اما بر خلاف گذشته ، هم اکنون به خوبی می توان تصور کرد که در دهه آینده زندگی مدرن بدون هوش مصنوعی اصلا امکان پذیر نیست.

 

محیا میرصادقی
بازنشر با ذکر منبع مجاز است
اینستاگرام Mahya_polyglot
86 / 100

نظرات (1)

  1. امیرمهدی

    خیلی عالی و مفید بود. من خودم قصد یادگیری برنامه نویسی رو داشتم اما با توجه به اینکه در حال حاضر هوش مصنوعی chatgpt میتونه کد های ساده رو بنویسه پس برنامه نویسای تازه کار از رده خارج شدن و منم تصمیم گرفتم به یه مهارت دیگه فکر کنم. در آخر بازم ممنون که درباره موضوعی به این مهمی نوشتید.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *