مسابقه مقاله نویسی

راهکار‌های شگفت انگیز برای یادگیری زبان

زبان اموزی

راهکار‌های شگفت انگیز برای یادگیری زبان

(مقاله ویژه دومین کنفرانس چندزبانه‌های ایران)

شروع یادگیری زبانی جدید

در جهان امروز، ما براساس مهارت‌هایمان از دیگران تمایز پیدا می‌کنیم. زبان از مهارت‌های پرکاربرد در زندگی امروزی است. احتمالاً همه از مزایای دانستن یک یا چند زبان خارجی آگاهید، مزایایی مانند دسترسی به منابع مختلف، گسترش دامنۀ ارتباطات، موقعیت‌های شغلی و … . دانستن زبان درهای جدیدی به روی ما باز می‌کند. خیلی از ما به یادگیری زبان جدید علاقه‌مندیم،‌ اما همواره برای انجام این کار تعلل می‌کنیم. در بیشتر مواقع دلایلی را که برای شروع نکردن آموختن زبان می‌آوریم، مشابه دلایل دیگران است. نکتۀ مهم این است که چگونه می‌توانیم بر این دلایل غلبه کنیم؟

من در این مقاله به بررسی برخی از مواردی که در این زمینه کمکم کرده‌اند خواهم پرداخت و سپس دربارۀ مواردی که باید پیش از شروع آموختن زبانی جدید بدانید خواهم گفت و در خصوص کارهایی که آموختن زبان را برای شما راحت‌تر می‌‌کنند، بحث خواهم کرد.

این کار برای بیشتر افراد دشوار است

خیلی اوقات ما از شروع یادگیری چیزهای جدید ترس داریم. ترس از شروع کاری جدید امری کاملاً طبیعی است و برای خیلی از افراد اتفاق می‌افتد. کسانی که اکنون به زبان و دیگر مهارت‌ها تسلط دارند نیز همین مسیر را طی کرده‌اند. پس نگران هیچ چیز نباشید و یادگیری را شروع کنید. به مرور زمان ترس شما از بین می‌رود و به لذت بردن از یادگیری تبدیل می‌شود.

به خودتان باور داشته باشید

برخی افراد برای یادگیری زبان ساخته نشده‌اند و حتی قادر به فراگیری یک زبان هم نیستند! این طرز فکر غلطی است که ما را گول می‌زند. در واقع انسان‌های مختلف با روش‌های گوناگونی این کار را انجام می‌دهند. اگر با روش خاصی یادگیری زبان را آغاز کردید و نتیجۀ دلخواه را نگرفتید، ناامید نشوید و در پی روش مناسب خود بگردید. مطمئن باشید که بالاخره مناسب‌ترین روش را خواهید یافت.

حرف دیگران را نادیده بگیرید

ممکن است با افرادی مواجه شوید که علاقۀ شما برای فراگیری زبان یا حتی مهارتی جدید را مسخره کنند یا شما را فرد توانمندی برای این کار ندانند. این کار ممکن است به‌طور عمد یا حتی بدون هیچ غرضی صورت گیرد. در هر صورت باید تمام تلاشتان را به‌کار گیرید تا با حرف‌های دیگران از تصمیم خود دلسرد نشوید و راه خود را ادامه دهید. دقیقاً همین بی‌اعتنایی به حرف دیگران است که در آینده‌ای نه‌چندان دور شما را از دیگران متمایز می‌کند.

هزینه‌ها را کاهش دهید

یکی از روش‌های در دسترس برای کاهش هزینۀ یادگیری، استفاده از پکیج‌های موجود یا خودآموزی است. از مزایای پکیج‌های زبان این است که می‌توانید برنامۀ مطالعاتی را خودتان تنظیم کنید و نیازمند حضور در کلاس نباشید. همچنین در بیشتر مواقع هزینۀ پکیج‌ها بسیار کمتر از کلاس‌های حضوری و آنلاین است. روش بعدی خودآموزی‌ (self study) است. خودآموزی راهی بسیار عالی برای شما خواهد بود. فقط قبل از خودآموزی روش و سبک مطالعاتی خود را بیابید و طبق آن تصمیم‌گیری کنید.

شما وقت دارید

یکی از پرتکرارترین دلایل به تعویق انداختن آموختن زبان نبود وقت کافی است. به‌شخصه باور دارم که همیشه می‌توان برای یک کار جدید زمانی در نظر گرفت. یادتان باشد که قرار نیست روزی سه ساعت زبان بخوانید. با تخصیص زمان کوتاهی در روز هم می‌توان زبان یا مهارت جدیدی را آموخت. اگر روزانه 15 دقیقه به یادگیری زبان اختصاص دهید، در یک هفته حدود 100 دقیقه زبان خوانده‌اید.

چیزهای جدید را بیازمایید

از تجربه‌های جدید نترسید. بیشتر ما به‌خصوص تا سه سال پیش، فقط آموزش حضوری را تجربه کرده بودیم. پس از تعطیلی کلاس‌های حضوری، خیلی از افراد تجربۀ مطبوعی از آموزش آنلاین یا برخط کسب کردند. حتی بهتر از کلاس‌های حضوری! پس نترسید و اگر تا کنون چنین تجربه‌ای نداشته‌اید، به سراغ آن بروید. ممکن است شما هم از افرادی باشید که آموزش آنلاین برایشان کارامدتر است.

دیگر مزیت کلاس‌های آنلاین دسترسی به استادان مختلف است. حتی اگر در نزدیکی محل زندگی خود معلمی برای زبان موردنظر پیدا نکنید، آموزش آنلاین به شما این امکان را می‌دهد تا با بهترین معلمان از سراسر کشور و حتی جهان ارتباط داشته باشید!

انعطاف‌پذیر باشید

در اجرای برنامۀ خود انعطاف به خرج دهید. شاید مدتی نتوانید به مطالعه بپردازید یا زمان کمتری به آن اختصاص دهید. نترسید و شروع به مطالعه کنید و در کنار آموختن چیزهای جدید، به مرور مطالب قبلی هم بپردازید.

زمان

از زمان‌بر بودن یادگیری نترسید. مسلط شدن بر هر مهارتی زمان‌بر است. برای یادگیری زبان نیاز به انرژی و زمان دارید. اما یادتان باشد که زمان را به‌صورت درست صرف کنید. نیازی نیست همۀ منابع موجود برای یک زبان را با هم بخوانید. این کار صرفاٌ سبب کم شدن انرژی و زمان شما می‌شود.

سن را فراموش کنید

اگر دلیل شروع نکردن یادگیری یک زبان برای شما سن است، آن را فراموش کنید. بله! ممکن است ما در سنین مختلف سرعت و توان یادگیری مختلفی داشته باشیم، اما این به معنای آن نیست که پس از مدتی دیگر توانایی یادگیری در ما وجود ندارد. در صورتی که به یادگیری یک زبان علاقه دارید، برای مدتی به یادگیری آن بپردازید و پس از آن توانایی خود در یادگیری را محک بزنید. البته یادتان باشد که تمام سعی‌تان را برای انتخاب روش درست یادگیری بکنید. آنگاه می‌بینید که شما هم قادر به یادگیری زبان مورد علاقۀ خود هستید.

پس از شروع یک زبان چه کاری انجام دهیم؟

اینک که در مسیر یادگیری قرار گرفته‌اید، می‌توانید با انجام برخی کارها این مسیر را برای خود دلچسب‌تر کنید.

از منابع کمک آموزشی غافل نشوید

کتاب، مجله، پادکست، فیلم، آهنگ و منابع این‌چنینی سهم بزرگی در یادگیری دارند. یوتیوب نیز از بهترین منابع برای یافتن پاسخ پرسش‌هایتان است. با استفاده از این منابع می‌توانید از حالت‌های مختلف استفادۀ زبان مورد نظرتان (زبان محاوره، رسمی و …) آگاه شوید و با افراد بومی آن زبان ارتباط برقرار کنید.

روش یادگیری‌تان را پیدا کنید

در صورت دنبال کردن وبسایت‌ها و صفحه‌های مجازی مربوط به زبان‌های مختلف، احتمالاً با این موارد رو‌به‌رو شده‌اید: با این پنج روش لغات را از بر کنید! بهترین راه یادگیری قواعد و …

راه‌های متفاوتی برای یادگیری لغت، قواعد و… وجود دارد که در این دست محتواها به آنها اشاره می‌شود. دانستن این نکات به یادگیری شما کمک شایانی می‌کند. اما نکته‌ای مهم در این بین وجود دارد. طبق تجربۀ شخصی تمام این روش‌ها برای همۀ افراد کار نمی‌کند. مثالی از خود می‌زنم. یکی از روش‌های یادگیری لغات استفاده از فلش‌کارت است که می‌توانید در صورت کنجکاوی در مورد آن تحقیق کنید. بگذریم. این روش به خیلی از افراد کمک کرده، اما برای من کارساز نبوده است. در واقع من هیچ‌وقت نتوانسته‌ام با آن ارتباط برقرار کنم. پس دیگر سراغ آن نرفتم. در صورت رخ دادن موارد این‌چینی دچار اضطراب نشوید و به‌دنبال روش دیگری باشید. شما می‌توانید به مرور زمان روش مناسب خودتان را بیابید و آن را دنبال کنید.

ناامید نشوید

پیشرفت ما در همۀ سطوح یکسان نیست. اگر حس کردید که پس از گذشت مدتی از آموختن زبان، پیشرقتتان کم شده است، نترسید. این اتفاق کاملاً طبیعی است. قرار نیست پیشرفت شما همیشه یکسان باشد. نگران نباشید و در صورت اطمینان داشتن به درستی مسیر آن را ادامه دهید.

خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

سرعت یادگیری هر شخص متفاوت است. یادتان باشد که هیچ الزامی برای رسیدن به سطح بالا در شش ماه وجود ندارد! یادگیری زبان فرایندی طولانی و زمان‌بر است. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید و صرفاً شخص خود را معیار قرار دهید.

مرور را از یاد نبرید

به یاد داشته باشید که ما قرار نیست با مطالعۀ یکبارۀ چیزی آن را از بَر شویم. مرور از مهم‌ترین عوامل یادگیری است. برای خود جزوه‌نویسی کنید و اگر با کتاب خاصی پیش می‌روید، زمانی را نیز به مطالعۀ جزوه‌تان اختصاص دهید. ممکن است برای فراگیری مطلبی خاص به ده بار دوره نیاز داشته باشید! پس این کار را انجام داده و تا زمانی که کاملاً به مطلب مسلط نشده‌اید ادامه دهید.

از مسیرتان لذت ببرید

به یاد داشته باشید که حال شما مهم‌تر از هر چیز دیگری است. مسیر یادگیری را سخت تصور نکنید. سعی کنید زیبایی‌های مسیر را ببینید و از پیشرفت خود خوشحال باشید. از یاد نبرید که شما کار ارزشمندی را شروع کرده و قدم در مسیر زیبایی گذاشته‌اید. شما یکی از مراحل سخت یعنی شروع را پشت سر گذاشته‌اید.

استراحت کنید

همۀ ما گاهی به استراحت نیاز داریم و باید مدتی از مطالعه فاصله بگیریم. از دورۀ استراحت خود لذت ببرید و برای شروع دوباره انرژی بگیرید.

به دنبال پایان نباشید

گمان نکنید که پس از مدت معینی مانند دو، سه یا حتی ده سال به یک زبان تسلط کامل پیدا می‌کنید! در واقع این امری نشدنی است! هیچ نقطۀ پایانی وجود ندارد. شما می‌توانید در هر لحظه چیز جدیدی بیاموزید. این نکته نه‌تنها بد نیست، بلکه یکی از زیبایی‌های دنیای جدید پیش رویتان است.

با این کارها آسان‌تر یاد بگیرید

 منبع مورد علاقه

اگر به منبع آموزشی‌ای که انتخاب کرده‌اید علاقه داشته باشید، شوق یادگیری بیشتری در شما ایجاد خواهد شد، چنانکه همواره می‌خواهید به مطالعۀ آن بپردازید. این منبع می‌تواند یک کتاب، کتاب کار، کانال یوتیوب، صفحۀ اینستاگرام و … باشد. به یاد داشته باشید که این منبع ممکن است منبع اصلی‌ای که با آن پیش می‌روید نباشد و منبع کمک‌آموزشی باشد.

داشتن همراه

یکی از راه‌هایی که می‌تواند یادگیری را برای شما دلچسب‌تر و آسان‌تر کند، داشتن همراه(partner)  است. برای مثال می‌توانید با یکی از دوستانتان یک زبان را آغاز کنید. اما به یاد داشته باشید که ممکن است برای زمانی نتوانید با همراه خود پیش روید. پس توانایی به‌تنهایی خواندن را هم در خود ایجاد کنید.

ارزیابی دوره‌ای

وقتی متوجه پیشرفتتان در یادگیری می‌شوید، دوست دارید با جدیت بیشتری به مطالعه بپردازید. می‌توانید در فواصل زمانی معین از خودتان امتحان بگیرید. این کار برای اطمینان حاصل کردن از روش مطالعه‌تان نیز مفید است.

در آخر یادتان باشد که حال خوب شما در حین یادگیری مهم است. تحت هیچ شرایطی از سلامت روحی و جسمی خود غافل نشوید و فشار بیش از حد برای یادگیری را پس بزنید.  امیدوارم تمامی شما به هدف و جایگاه مورد نظرتان برسید.

نویسنده:اناهیت استواری دیلمانی

57 / 100

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *